Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2008 09:17 - "Искаме медиите да знаят какво става зад тези стени"
Автор: informator Категория: Политика   
Прочетен: 1460 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2008 09:19


"Искаме медиите да знаят какво става зад тези стени"
Бунт и пожар в Специалния дом за временно настаняване на чужденци, кв. Бусманци image Днес, 23 април, около обяд на третия етаж в Специалния дом за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ), Бусманци е избухнал бунт, когато няколко иракчани разбрали, че се отлага полета им за Ирак, насрочен за утре, четвъртък. Иракчаните са започнали да чупят прозорците, предизвикали са пожар и безредици. Източник на информацията са  останалите настанени в дома чужденци, които при възникването на бунта са били заключени на 4-ия етаж. Те са изпратили сигнали по мобилните си телефони до свои близки и до Неправителствени организации в сферата на бежанци и мигранти като съобщават, че по време на пожара е имало хора в безсъзнание, а когато е започнало гасенето на пожара, «хора са били хвърляни от 3-ия етаж».  В обажданията си чужденците описвт създалата се в дома суматоха, а в един от получените sms-и се съобщава и за смъртен случай. «Искаме медиите да чуят какво става зад тези стени» е казал един от чужденците в телефонно обаждане. Малко след събитието на всички настанени в дома са били събрани мобилните телефони и така е било осъществено прекъсване на информацията отвътре навън.

Медиите, отразяващи днес събитието, неточно наричат СДВНЧ «Дом за бежанци» (Dir.bg-Днес), «Дома за временно настаняване на незаконно пребиваващи у нас чужденци» (DarikNews.bg), «Дом за временно настаняване на бежанци» (БТА). Истината е, че СДВНЧ е дом за депортиране – единствената цел чужденци да бъдат настанявани тук е те да бъдат върнати в собствената си страна въз основа на издадени заповеди за отвеждане до граница или експулсиране. Незаконно тук се задържат хора, които са кандидат бежанци, някои от които дори нерегистрирани в Държавната агенция за бежанците. Не би трябвало чужденци, търсещи убежище в страната ни да бъдат настанявани в СДВНЧ.  Те би следвало да бъдат прехвърлени към Държавната агенция за бежанците, дори и ако са нелегално недокументирано пребиваващи в страната ни, защото принадлежат към спрециалната закрила на Закона за убежището и  бежанците и на Конвенцията за статута на бежанците. Много от тези хора - потенциални бежанци в България биват настанявани в дома, вследствие на което те са поставени под заплахата от депортиране в места, където животът им е подложeн на опасност още преди да имат достъп до процедурата на Държавната агенция за бежанците.

Бунтовете в СДВНЧ, както и опитите за самоубийство не са рядко явление. Основна причина за ескалиране на напрежението е липсата на законово установен максимален срок за задържане в дома (фактическо лишаване от свобода), както и липсата на информация. В резултат на това чужденци биват задържани тук в продължение на години без да бъдат депортирани и без да им бъде предоставенa информация за продължителността на техния престой. Така неизвестността на ситуацията, в която се намират и неопределеният срок, в който могат да бъдат лишени от едно от основните си права – правото на свобода, реално стават причина за ескалиране на напрежението. Подобна ситуация не е в интерес нито на задържаните, нито на държавата.

В повечето европейски страни максималният срок на задържане варира между 20 дни и максимума от три месеца. Понастоящем в СДВНЧ има хора, задържани над две години и половина. Някои от тях имат домове, съпруги и деца в България. Въпросното събитие още веднъж поставя необходимостта от попълване празнотите в Закона за убежището и бежанците и установяване на максимален срок за задържане в Закона за чужденците в Република България.

Неправителствени организации в България вече са информирали за случилото се депутат в Европейския парламент,  който подготвя повдигане на парламентарен въпрос (питане) до Европейската комисия.
 

Елена Дянкова
Координатор на гражданска инициатива «Справедливост 21»


Тагове:   медиите,   Какво,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: informator
Категория: Политика
Прочетен: 243537
Постинги: 57
Коментари: 184
Гласове: 1585
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930