Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 16:20 - Господа управляващи, очаквам вашия отговор!
Автор: informator Категория: Политика   
Прочетен: 4191 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 05.10.2009 16:47


 

 

ДОКОГА, ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ?

Отворено  писмо до управляващите  и политическите  партии по повод предстоящото внасяне в Народното  събрание на законопроект за нов Закон за вероизповеданията 

Защо ли не съм  изненадана от факта, че ОТНОВО, за кой  ли пореден път някой е решил да прави политически дивиденти за сметка на моята искрена вяра в Исус Христос. През последните дни партия Атака поде идеята за пререгистрация на вероизповеданията, подкрепена от министъра без портфейл и ресор на вероизповеданията към МС – Божидар Димитров. В предаването на Иван Бедров «Булевард България» в Re:tv на 29 септември т.г. г-жа Цвета Георгиева, народен представител от «Атака» анонсира намеренията си да внесе в Народното събрание законопроект за нов Закон за вероизповеданията, защото «регистрацията на вероизповедание у нас е най-лесното нещо – събират се двама човека, пишат устав и се регистрират».  

В продължение  вече на 20-ина години лично аз, а  също и хората около мен, споделящи  същите християнски убеждения на Евангелието сме свидетели как правителство след правителство експлоатира за наша сметка темата «секти»; как бяха създавани закони, държавни служби и как за десетки години служители от тези служби получаваха заплата поради това, че ние съществувахме като християни и като християнска общност. И днес разпознавам журналисти, които направиха престижна кариера, експлоатирайки темата «секти» и заклеймявайки ни като «опасни, извън закона, хора с промити мозъци» и т.н.  

Какво очаквате, господа управляващи? Че с поредното  натискане на бутона «анти-секти» в политически удобно и избрано от вас време моето сърце ще започне да примира от страх ли и аз ще се чувствам отхвърлена, защото отново моите съседи ще ме гледат подозрително и ще странят от мен, индоктринирани от системата, че живеят в кооперация със «сектант»? Че мои приятели ще бъдат уволнени от работа или третирани различно поради, това, че не изповядват православната вяра? Че с фалшиво прокурорско нареждане цивилни полицаи ще могат да извършат обиск в моя дом и да конфискуват закупени от мен и продаващи се официално в книжарница християнска литература както през 1995 г.?  

НЕ, ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ! Време е да си припомните, че след няколко месеца встъпваме във  второто десетилетие на 21-ви век. Всичко споменато по-горе е сценарий от ранните 90-години, който вие старателно повтаряте и поддържате до днес. Вие дори не се и напрягате, за да измислите ново действие на продължаващата вече 20 години пиеса «анти-секти». Може би не си и помисляте, че в действителност вие и вашите симпатизанти би трябвало да бъдете на подсъдимата скамейка на невежеството, защото протестантството не е «секта», а заедно с католицизма и православието е едно от трите основни течения в християнството; че на територията на ЕС православието е официално вероизповедание само в три от 27-те държави-членки: Гърция, Румъния и България. Дори и не споменавам Америка, която е плод и резултата от разделянето на протестантството от католицизма. Не искам да пропусна да ви напомня за германския ганцлер Ангела Меркел, жена с протестантски убеждения и дъщеря на протестантски пастор, оглавила за четвърти път ежегодната ранглиста на списание «Форбс» на стоте най-влиятелни жени в света. Според вашата класификация тя също ли е «сектантка»?

 

Господа управляващи, Конституцията на държавата, в която  аз живея казва, че съществуването на Закона за вероизповеданията е извън закона:

Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство  и права. (2) Всички граждани са равни  пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, РЕЛИГИЯ, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. 

Тогава защо за моята вяра в Исус Христос и  Библията да ми е нужен Закон за вероизповеданията, а още повече и с «новите» предложения на партия Атака за ограничения в регистрацията? Нали ако аз извърша престъпление или с убежденията си «увредя психическото или физическо здраве» в каквото г-жа Цвета Георгиева обвинява сектите, тогава попадам под отговорност чрез наказателното правораздаване в РБългария? Това е логиката на правителствата на повечето държави по света, в които не съществува Закон за вероизповедания, както беше и ситуацията в България в началото на 90-те години. Или може би непреставащото насочване на общественото внимание към все нови и нови рестрикции в Закона за вероизповеданията е начин за издигане и утвърждаване «вездесъщието» и мощта на държавата: да контролира, следи, корегира и наказва «отклонилите се» от православната вяра; умело отработан сценарий да се отвлече вниманието на обикновените хора от наистина наболелите и крещящи за решаване икономически и социални проблеми.  

Или защо не насочите вашето внимание, ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ  към законови мерки, ограничаващи влиянието на организации на радикалния ислям на територията на България? Какъв е вашия отговор към Али Юзеиров, председател на новосъздадената партия Мюсюлман-демократичен съюз с искане да се промени текста в Конституцията, че България е еднонационална държава и се въведе, че България е мултиетническо общество? Нормално явление ли е в България през последните 20 години да бъдат построени1560-те джамии, докато българските управляващи усърдно се занимават със «сектантите-евангелисти»? 

Във в. Дневник  от 26 септември т.г. четем, че г-н Божидар Димитров казва: „Бях поразен от закона - колко лесно може да се регистрира религиозна общност, по-лесно от политическа партия“ и уточнява, че в момента двама-трима души с добър адвокат, който да им подготви добър устав, могат да регистрират вероизповедание и така да се ползват от различни придобивки. Въпросът ми е за какви придобивки на евангелско-протестантските вярващи говорите, г-н Димитров?  

- Придобивка  ли е според вас изискването  на някои проекти, финансирани  от Оперативната програма «Човешки ресурси» чрез МТСП в социалната сфера бенефициентите да не са религиозни общности?  

- За тези ли  придобивки говорите, че в продължение  на няколко години през 90-те  като религиозна общност бяхме  принудени да правим нашите  събрания в гората, обявени официално от правителството като нелегитимни?  

- Или че персонално  бяхме преследвани и заплашвани, съдени, привиквани, публично охулвани  без право на отговор в медиите,  които публикуваха безнаказано  обиди и уронващи гражданското ни достойнство пасквили и лъжи?  

- Придобивка  ли е това да искаш да  направиш добро и да получиш  отговор като например този  от г-жа Соколова, директор на  дома за деца, лишени от родителска  грижа, кв.Драгалевци че «дарението  от вас можем да приемем,  но доброволци да ни помагат за децата – не»?  

- Или като  този на г-жа Минка Владимирова,  директор на Дирекция «Социално  подпомагане» към Столична община, че «вратите на социалните  институции са затворени за  вес, защото сте секта»? 

Защо, ГОСПОДА  УПРАВЛЯВАЩИ не потърсите отговорност според закона за изказванията на тези държавни служители? 

Защо нямате честността и доблестта ПУБЛИЧНО И ОТКРИТО ДА ЗАЯВИТЕ, ЧЕ ЕВАНГЕЛСКО-ПРОТЕСТАНТСКИТЕ  ВЯРВАЩИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СА СЕКТАНТИ и по този начин да внесете яснота и примирие в обществото ни?  

Лично аз нямам  нужда от вашето извинение, защото моята  мотивация да върша добро и  да съм от полза за моя град и  моята нация не идва от правителството, а от Бог Всемогъщия. Насърчена  съм, че много хора – българи и  американски мисионери през ХIХ и ХХ век със същите като моите и на моите приятели убеждения и вяра в Библията са допринесли реално и  изключително много за трайната промяна на българското общество* и техия принос ме вдъхновява.

Очаквам за вашия  отговр!

Елена Дянкова 
 

Приноса на американски мисионери-протестанти за България**:

* 1860 г. – Открито  е Мъжкото училище в Пловдив  от д-р Джеймс Кларк, което  по-късно заедно с Девическото  училище в Стара Загора прераства  в Американския колеж в София 

* 1863 г. - Открито  е Девическото американско училище в Стара Загора

* 1863 г. - Открит  Робърт колеж в Цариград на  основата на първото на Балканския  полуостров евангелско училище  с пансион. Робърт колеж е  неразривно свързан с българския  народ и има големи заслуги  в неговата история – за 108 години в Робърт колеж от 1971 постъпили българи 199 се дипломирали, от които 3 министър-председатели на България; министри, народни представители, висши чиновници, магистрати, общественици, кметове, дипломати, посланици.  

* 1871 започва  да функционира Американски колеж в Самоков до 1926 г.

* 1881 г – открит  е Девически колеж в Ловеч 

* 1903 г - открито  е Земеделско-индустриалното училище  в Солун

* 1929 г - Открито  е Земеделското училище в Пордим  – понастоящем Професионална  гимназия по селско стопанство  «Д-р Хаскел»

* 1898 г. Открита  е Първата частна детска градина  в Самоков от Елизабет Кларк,  която заедно с Пенка Касабова  има изключителна роля за изграждане  на българското предучилищно  възпитание и образование

* 1992 г. възобновена  е дейността на Американския колеж в София

* 1991 в Благоевград  отваря вратите си Американския  университет в България с 16 факултета и 208 студенти 

** «Заслугите  на протестантите за българския  народ», Автор: Христо Куличев,  УИ «Св.Кирил и Методи», 2008 г.

  
 




Гласувай:
4



1. bogolubie - Прочитайки за г-жа Соколова,
20.10.2009 21:55
се сещам за отношението на протестантите към личността на Дева Мария. Те приемат тялото и кръвта Христови, които се откъсват от нея, но нея самата не приемат. Обичат Сина, но не искат и да знаят за Майката. Господ винаги е подчертавал, че тя не е обикновена майка като другите, но тя слуша и изпълнява Божиите заповеди. Няма по-велико служение от това, да роди Сина на Бога.Никой друг не е бил толкова близък с Бога, че да роди Неговия Син. Духът ме водеше по църквите и чувах разни презрителни обяснения, че тя е една обикновена жена, че била временно избрана, че можело да бъде и някоя друга жена на нейно място...Това е протест и незачитане на Божия избор. Който отхвърля, и него отхвърлят.
Мартин Лютер не е бил толкова краен и презрителен. Не вярват, че и тя е възнесена на небето?! Христос е първият, възкръснал от мъртвите, но не е единственият. Никой не обръща внимание на думите на стареца Симеон в храма, които се отнасят за Майката, и забиват меча все по-дълбоко и по-дълбоко, а така се познават техните умове. Това, което казвам е един от най-големите грехове на протестантите и ми е дадено да го изявя, колкото и да не ми се иска,/ както не му се искаше на Йон/, да казвам на другите нещо, което не им е приятно. Простете ми!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: informator
Категория: Политика
Прочетен: 243533
Постинги: 57
Коментари: 184
Гласове: 1585
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930