Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 17:48 - Образователната система - всеобщо ненужна
Автор: informator Категория: Политика   
Прочетен: 11119 Коментари: 19 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Бих искал да кажа, че съм много щастлив от образователната система в България. И колко много се радвам, че нашите деца са привилегировани да учат по нея. Какви добри специалисти и зрели индивиди, способни да вземат правилни решения, ражда тя. Със здрави принципи и убеждения, свободно мислещи и умеещи да прилагат придобитите знания. Говоря както за училищата, така и за университетите. Направо съм възхитен. Бих искал да кажа тези думи, но за съжаление не мога.

Напоследък мисля много върху темата и съвсем не ми е безразлично какво образование ще получат нашите деца. Следих много пресата по този въпрос, проведох различни срещи през последните месеци и достигнах до следните изводи:

1. Всички родители в България са на мнение, че образователната ни система е под всякаква критика. Учебниците са написани по такъв начин, че не просто децата, а самите родители не могат да разберат какво пише в тях. Ако родителите не разбират учебниците, как ще ги разберат децата?

2. Децата са толкова претоварени от уроци и домашни ,че "работното" им време е много по-дълго от това на самите преподаватели и родители. Справедливо ли е да ги товарим и да изискваме от тях повече, отколкото ние самите бихме издържали?

3. Учебниците са пропити с комунизъм и материализъм. Целта е да си част от системата и мислиш като нея. Това убива инициативата и прави човек лесен за манипулация и контрол.

4. Образованието набляга върху теоретичните знания, а не върху тяхното прилагане (практичност и прагматизъм). От училище човек излиза с глава като балон, който само след няколко месеца се е спукал от острието на живота. Не е случаен фактът, че бизнесът в България е крайно недоволен и протестира остро срещу образователната система и търси начини как да я промени в момента.

5. Образованието набляга върху куп ненужни знания, задръстващи умовете на децата.

- Какво е станало през 326 г.? Отговор: (Ами ти ми кажи.)

- Амебата от кой род и клас е? (Не е от нашия със сигурност?)

- Котангенсът е тригонометрична функция, дефинирана като ctg x = cos x/sin x, за всяко реално x ? k.?, където к е цяло число. Тази точка се изключва от дефиниционната област на котангенса, понеже той е дефиниран като частно и знаменателят не може да бъде равен на нула... (И аз всичко разбрах от това определение и гледам да го прилагам колкото се може по-често в ежедневието си.)

- Колко метра е висок в. Килиманджаро и коя е столицата на Папуа Нова Гвинея. (Ако ме бяхте завели на екскурзия дотам, сигурно щях да знам.) И т.н.

6. Тестовете и контролните са направени специално по такъв начин, че карат децата или да станат зубрачи, или преписвачи. Те не могат, не знаят как и не им остава времето да вникнат в съдържанието и същината на нещата. Само след няколко седмици детето не си спомня нищо от това, върху което са го изпитвали. (А и не му и трябва. Защото, за да оцелее, трябва или да зазубри, или да препише, третият изход е да напусне училище.)

7. На системата й трябват зубрачи и преписвачи, защото в противен случай децата започват да мислят и стават "опасни".

8. Защо преподавателите са с ниски заплати? Много просто: за да може голяма част от кадърните да избягат, друга част да са демотивирани, а третата да се корумпират. Това според мен е целенасочена политика.

9. Защо децата на депутати и управляващи не учат в нашите училища и университети? Нали сме най-добрите и най-умните, а образованието ни по нищо не отстъпвало на западното?

10. В конституцията пише, че държавата е отговорна за образованието на децата. Колко хитро, подмолно и извратено.

11. Има ли според вас частни училища в България? Помислете добре, преди да отговорите. Има училища, които събират "частни" такси и толкова. Защото частно училище е онова, което има своя собствена програма и учебници. Затова на Запад те са предпочитани пред държавните. В тях не се учат толкова много глупави, остарели и излишни неща. В България на частните училища им разрешават да събират такси, но не и да имат своя индивидуална програма и учебници.

На кого му е нужна суха теория по която и да било дисциплина. Мъдростта е в способността да се вземат правилни решения и да се вкарат в действие научените знания.

От Димитър Петков
*Авторът е магистър по финанси, занимава се с икономически анализи и прогнози в частния сектор



Гласувай:
0



1. ani101 - Абсолютно вярно !
14.03.2009 17:50
Абсолютно вярно !
цитирай
2. mitternacht - ...
14.03.2009 19:19
Съгласен от първата до последната точка!
По-правилно не може да бъде!
цитирай
3. анонимен - Евала!
14.03.2009 20:11
А сега ще ти дам и пример от учебната програма, одобрена от министерстовотна образованието и прилагана в Технически Университет София - специалност комуникационни техники и технологии: в продължение на 3 години на всяко едно лабораторно упражнение трябваше да сваляме данни от осцилоскоп и да си ги запишем за протокола. Осцилоскопи всякакви видове от модел 80та до модел 2008ма сигурно.. цифрови, аналогови... сто хиляди бутони, потенциометри и т.н. по един астрономически час отделяхме да разберем аджеба как се работи с това чудо и как да стигнем до някаква цифра.. и така докато стигнахме 4ти курс първи семестър и се сблъскахме спредмета Измерване в комуникациите, чието първо упражнение беше "Какво е осцилоскоп - функция и предназначение". Аз ли греша - не знам, но все си мисля, че не трябва много акъл, за да се сети човек, че на това упражнение мястото му е в първи семестър първи курс, а не на прага на дипломирането...
цитирай
4. informator - хахаха
14.03.2009 20:25
анонимен, напрово ме разсмя.
Но за съжаление подобни абсурди изобилстват...
цитирай
5. artanis - аз не съм съвсем съгласен
14.03.2009 20:46
за университетите. По принцип съм съгласен с повечето точки за училищата, но само частично, защото има и доста изключения.

поздрави:
цитирай
6. shumanska - :)
14.03.2009 20:58
Чудя се и недоумявам защо такива абсурди съществуват, никой ли не ги забелязва и толкова ли е сложно и невъзможно да се променят? Винаги съм се дразнела когато някой плюе или обвинява управляващите, защото според мен собственото ни благополучие зависи единствено от нас самите, а не от Бойко Борисов или Сергей Станишев, но когато се сблъсквам с подобни абсурди се замислям дали пък плюещите не са прави? Не може да е адски сложно или невъзможно да се промени една учебна програма.. единственото обяснение е че явно на Мисистерството на образованието изобщо не му пука и си заслужава всички отправени от обществото обвинения.
цитирай
7. mitternacht - ...
14.03.2009 21:07
Абе, те и нашите лекции и упражнения са малко манджа с грозде и постоянно преподаватели казват, че за някои неща тепърва ще учим... Примерно-предмети с термини, които ще се изучават следващ семестър.Желязна логика.
цитирай
8. marinella - за съжаление...
14.03.2009 22:21
Прав си - за съжаление, образователната ни система все още продължава да бъде ориентирана към знаене, а не към можене;
и отново - за съжаление, както беше казал един автор на учебник по български език и литература /по повод зададен му въпрос за сложния език на учебника/ - това е учебник, написан за интелигентни деца, а останалите...
цитирай
9. анонимен - Megi
15.03.2009 03:59
S kakvo sa pretovareni bulgarskite uchenici po-tochno . Vie znaete li kak uchat evropeiskite i amerikanskite uchenici?Che obrazovanieto e pulna skrub e istina ,no za pretovarenost molia vi...Tova sa godini ,v koito decata nai -mnogo vuzpriemat ,a edin bulgarski uchebnik e goliam kolkoto sudurzanieto na amerikanskia.
цитирай
10. informator - Megi - например да решат 100 задачи ...
15.03.2009 09:29
Megi - например да решат 100 задачи по математика в междусрочната ваканция(т.е. за 3 дни)
И това е само по математика , отделно другите предмети.
А ваканцията не е ли за почивка ?
цитирай
11. анонимен - Megi
16.03.2009 02:59
Ako pod 100 zadachi razbirash 100 uravnenia ot sorta
X + 3 = 10 - da naistina -goliamo pretovarvane shte da e. Sto takiva se reshavat za 1 chas . Ne mislia che niakoi bulgarski uchenik shte si napravi truda da reshi 100 zadachi s uslovia. Pak kazvam bulgarskoto obrazovanie e edna tragedia,no po natovarenost e mnogo nazad ot stranite v civilizovania sviat.
цитирай
12. анонимен - Do Informator ot Megi
16.03.2009 03:05
Samo za informacia ako zelaesh napishi mi e mail na koito moga da ti izpratia snimki na amerikanskite uchebnici po koito uchi dushteria mi . Sumniavam se che shte poviarvash che e istina kakto i tova che triabva da gi raznasia vseki den iz uchilishteto. A za vakanciite - vinagi ima proekti vurhu koito da raboti - ideiata e da se zapulva vremeto na uchenicite maksimalno vuv vuzrastta ,v koiato sa podatlivi na kakvo li ne. Tova che vakanciata e za pochivka - da i za tova e ,no decata suvsem ne sa skapani i umoreni kato nas ,za da im e neobhodima pochivka ,obuslovena ot bezdeistvie.
цитирай
13. анонимен - zagrijen
16.03.2009 10:27
Образовнието в България е на този хал ,защото "умни" глави ОТГОРЕ са създали ТЕЗИ УЧЕБНИ ПРОГРАМИ...Нужна е ТОТАЛНА ПРОМЯНА! Но как се променя мисленето и манталитета на РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И ОБЩЕСТВО???!!!Децата не са виновни!!!!!!!Гарантирам ви, че българчетата са изключително умни (поне една голяма част...)...
цитирай
14. informator - До Megi
16.03.2009 12:52
е-mail : semeistvo.2008@abv.bg
цитирай
15. mikaela19 - Но няма и да се оправи
16.03.2009 13:05
Съгласна съм с теб.като нашето образование никъде няма:)
цитирай
16. denij - За съжаление, всичко, което про...
16.03.2009 14:34
За съжаление, всичко, което прочетох в тоя постинг, е вярно...........
цитирай
17. анонимен - Megi
17.03.2009 03:21
Ne ochakvah che shte me izprovokirash s e mail-a :) No shte napravia snimki i shte gi prikacha do den-dva.
цитирай
18. informator - до Megi
17.03.2009 10:57
Да , за мен ще бъде интересно .
Ако можем да видим положителното в опита на другите , защо да не се възползваме ?
цитирай
19. анонимен - ИСТИНА
23.12.2009 11:43
Така се получава, защото нито един от учителите не участва в писането на програми и учебници.Всичка е "държавна" политика
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: informator
Категория: Политика
Прочетен: 243567
Постинги: 57
Коментари: 184
Гласове: 1585
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930